Naslovnica Trudnoća i porođaj Trudnoća menja mozak žene

Trudnoća menja mozak žene

964
0
PODIJELI

Za trudnoću se kaže i da je drugo stanje, a to stanje ostavlja posledice na mozak žene, utvrdila je jedna studija, a preneo Njujork tajms.

Majčinstvo mjenja veličinu i strukturu onih delova mozga koji utiču na sagledavanje osećanja i razumjevanje drugih. Većina tih promjena traje najmanje dvije godine nakon porođaja i što su izraženije to je emocionalna veza majke sa detetom jača.

Istraživači iz Španije su magnetnom rezonancom skenirali mozak žena pre trudnoće i još jednom nakon što su prvi put postale majke. Rezultati su bili iznenađujući: gubitak sive mase u nekoliko regija uključenih u proces koji se zove socijalna spoznaja – sposobnost da se sagleda kako drugi ljudi doživljavaju stvari.

Prema ocjeni jednog naučnika, posledice tog gubitka mogu da budu različite. Moguće je, prenio je Njujork tajms, da se taj gubitak sive mase negativno odrazi na kasniji život žene, ili može biti samo trenutna posljedica stresa, načina ishrane ili nedostatka sna povezanih sa trudnoćom i porođajem.

Treća mogućnost, kojoj ova studija najviše naginje, jeste da se mozak zapravo prilagođava za budući život majke, odnosno da pojedini delovi budu efikasniji za obavljanje majčinskih dužnosti kao što su hranjenje bebe, pojačana budnost ili kasnije pomoć u učenju.

Gubitak sive mase koji je uočen nakon porođaja trebalo bi, prema ocjeni naučnika, da pomogne novopečenim u novoj situaciji.

„Svakako ne želimo da kažemo da se u trudnoći gubi mozak i ne verujemo da je to slučaj. Gubitak sive mase ne mora da bude nužno loša stvar, to može da znači i da je reč o sazrevanju. Te promene mogu da pomognu da se usavrši ženina sposobnost da bolje prepozna potrebe svog deteta, da prepozna socijalne pretnje ili da doprinese jačem vezivanju između novorođenčeta i majke”, naveo je jedan od istraživača.

Studija je trajala pet godina i obuhvatila je dve kontrolne grupe. Jednu grupu činilo je 25 žena iz Španije u tridesetim godinama, čiji je mozak skeniran pre i poslije trudnoće. Drugu kontrolnu grupu činilo je 20 žena koje nikada nisu rađale, a čiji je mozak takođe dva puta skeniran u periodu od nekoliko meseci.

Gubitak sive mase uočen je samo kod žena koje su rađale. Utvrđeno je, takođe, da trudnoća nije uticala na memoriju, verbalne vještine ili radne sposobnosti novopečenih majki.

Istraživanje je pratilo i 17 muškaraca bez dece, kao i 19 njih pre nego što su postali tate prvi put i nakon toga. Kod te dve grupe nije uočena razlika u veličini mozga između dva skeniranja.

Izvor: Politika

Foto: pixabay.com