Naslovnica Zanimljivosti U BiH postavljen prvi znak “medvjed na putu – vozači, oprez”

U BiH postavljen prvi znak “medvjed na putu – vozači, oprez”

281
0
PODIJELI

Nakon zabilježena dva smrtna ishoda stradanja mečića u saobraćaju, jedan 2019. i drugi 2021. godine, na magistralnom putu Bihać – Bosanski Petrovac (lokalitet Lipa) postavljen je prvi saobraćajni znak sa siluetom mrkog medvjeda u Krajini, ali i BiH uopšte.

Pokretanje ove inicijative prema ЈP “Ceste FBiH” inicirala je Lovačka organizacija iz Bihaća. Nakon sprovedene analize stručne službe ЈP “Ceste FBiH” i razmatranja zahtjeva za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije tj. znaka upozorenja “medvjed na putu”, donesena je odluka o dopuni postojeće saobraćajne signalizacije, a koja se koristi na cestama u FBiH.

Tako je sobraćajni znak “medvjed na putu – vozači oprez!” uvršten na listu zvaničnih sobraćajnih znakova.

– Ovaj znak sa siluetom mrkog medvjeda je prvi ovakav znak u BiH te ujedno i novi saobraćajni znak koji je uvršten u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u BiH – izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsjednik skupštine Lovačke organizacije.

Iz Centara za životnu sredinu kao organizacije koja sprovodi projekat “Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida” pozdravili su ovu inicijativu i novu praksu u BiH te smatraju da je ovo jedan od važnih koraka u osvještavanju javnosti o važnosti suživota čovjeka i medvjeda u BiH.

– Nakon postavljanja saobraćajne signalizacije sa siluetom medvjeda nadamo se da će u budućnosti stradanja medvjeda, ali i drugih životinjskih vrsta na ovoj saobraćajnici biti svedeni na minimum – naveli su iz organizacije.

RTRS (Foto: Facebook)