Naslovnica Zdravlje U Bosni i Hercegovini 150.000 oboljelih od demencije

U Bosni i Hercegovini 150.000 oboljelih od demencije

792
0
PODIJELI

Broj oboljelih od demencije na zapadnom Balkanu je drastično iznad prosjeka, istaknuto je na konferenciji “Demencija u regionu zapadnog Balkana i donošenje nacionalnih strategija/planova za borbu protiv demencije” u Sarajevu.

Direktor Centra za demenciju Sarajevo dr. Osman Kučuk izjavio je da istraživanja pokazuju da je u Bosni i Hercegovini broj oboljelih od demencije oko 150.000.

– To je stadij kada je oboljeloj osobi potrebna cjelodnevna njega što zahtijeva veliki broj njegovatelja koje nemamo, i što predstavlja problem svim zemljama u regionu – rekao je Kučuk.

Naveo je da je u BiH urađeno malo više po tom pitanju nego zemalja regiona, te da je formirana radna grupa koja bi trebala do novembra sačiniti plana za borbu protiv demencije u FBiH.

Kučuk je naglasio da je svijest o demenciji u regionu vrlo nerazvijena i da je održavanje ovakve konferencije bilo nužno.

Direktor programa za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Daniel Chisholm istakao je da je demencija veliki problem za društvo jer je životni vijek sve duži i sve više ljudi doživi godine u kojim se demecija najčešće javlja.

Pojasnio je da se demencija javlja nakon navršenih 60 godina života te da postaje veliki izazov kako pripremiti društvo za sve veći broj oboljelih od te bolesti.

 

(Fena)