Naslovnica Zdravlje U FBiH pojeftinio PCR test, RS razmatra niže cijene

U FBiH pojeftinio PCR test, RS razmatra niže cijene

554
0
PODIJELI

Institut za javno zdravstvo RS razmatra mogućnost da smanji cijenu komercijalnog PCR testa te se vrši kalkulacija u vezi s potrošnim materijalom, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta.

U FBiH je od utorka cijena komercijalnog PCR testa na virus korona zvanično snižena sa 140 na 96 KM.

Zeljković je dodao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna te da je procenat pozitivnih lica posljednjih dana stabilan, ali ipak nepovoljan, ali da veliki problem predstavlja što građani ne nose maske na otvorenom.

“Građani sve više provode vrijeme u zatvorenom prostoru te je veoma važno da se i dalje pridržavamo svih propisanih epidemioloških mjera”, rekao je Zeljković.

Pozvao je stanovništvo da predstojeće praznike proslave u krugu najuže porodice.

Govoreći o nabaci vakcine protiv virusa korona, Zeljković je naveo da Institut pregovara s određenim kompanijama koje su u mogućnosti da nabave ovu vakcinu te da je, osim ponude, bitno obezbijediti i sigurnu dostavu i distribuciju.

“Republika Srpska razgovara i s Rusijom o nabavci njihove vakcine sputnjik pet, za koju nam još nije poznata cijena, ali očekujemo ovih dana da nam stigne dokumentacija o njenoj efikasnosti i bezbjednosti “, rekao je Zeljković.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da nošenje maske ostaje jedna od najznačajnijih i najefikasnijih mjera zaštite od virusa korona.

“Pravilno nošenje maske, koja pokriva i usta i nos, naročito je značajno u situacijama kao što je boravak u javnom prevozu, gdje je često gužva, ali i drugim sličnim situacijama”, napomenula je Devićeva.

Stanka Tomić, specijalista mikrobiologije u Institutu, rekla je da je laboratorija za PCR testiranje u Institutu od početka pandemije uključena u analizu uzoraka iz cijele Srpske na prisustvo virusa korona te da će ovih dana biti završena analiza 95 000. uzorka.

“Prvo smo obučili naše osoblje za PCR testiranja, a zatim i kolege iz Bijeljine, Foče i Doboja, tako da su sada te regije preuzele uzorke iz tih područja”, rekla je Tomićeva.

U BiH je u posljednja 24 sata registrovano 1.077 osoba pozitivnih na virus korona, u FBiH 690, u RS 322 i u Brčkom 65, a prijavljeno je 69 smrtnih slučajeva, od čega je 28 u RS, u FBiH 37 i u Brčkom četiri. Najveći broj zaraženih u RS je u Banjaluci – 79, zatim u Bijeljini 54, dok je kovid-19 evidentiran u svim kantonima u FBiH.

(Nezavisne)