Naslovnica Bebe i mališani U ishranu mališanima uključite minerale i vitamine

U ishranu mališanima uključite minerale i vitamine

561
0
PODIJELI

Ukoliko je vaše dijete sklono bolestima, morate mu postepeno pojačavati imunitet, dok ne postane jako koliko je to moguće

Imunološki sistem štiti tijelo od mikroorganizama (bakterije, virusi, gljivice, paraziti) koji izazivaju razne bolesti. Sva djeca stalno su izložena ovim patogenima, ali izloženost ne znači da će se dijete i razboljeti.

Cink, željezo, bakar, magnezij

Dobar imunološki sistem osigurava djetetu snažnu prirodnu odbranu od bolesti. Ali, ako je loš, organizam postaje podložan umoru i bolesti pa se ne može zaštititi od infekcija. Ukoliko je vaše dijete sklono bolestima, morate mu postepeno pojačavati imunitet, dok ne postane jako koliko je to moguće. Imunološki sistem prepoznaje i razgrađuje sve što je tijelu strano, uključujući ćelije mikroba, bakterije, strane supstance i toksične komponente.

Nestabilne molekule kisika, tzv. slobodni radikali mogu oštetiti imune ćelije. Slobodne radikale naći ćemo u lošoj hrani, a prisutni su prilikom zračenja i tokom izloženosti duhanskom dimu. Minerali i vitamini jačaju imunološki sistem neutralizirajući sve što oštećuje ćelije. Zato je dobra ishrana ključna za razvoj i održavanje imunološkog sistema.

Najvažniji minerali koji jačaju imunitet su selen, cink, željezo, bakar, magnezij. Njih treba uzeti iz hrane (svježe voće i povrće, orašasto voće, sjemenke, integralne žitarice).

– Cink povećava produkciju bijelih krvnih ćelija, pomaže stvaranje antitijela i povećava broj T ćelija. Izvori cinka su: obogaćene žitarice, junetina, puretina, grah.

– Vitamini B grupe su rastvorljivi u vodi pa se ne mogu akumulirati u organizmu i zato ih treba unositi hranom svakog dana. Gube se prilikom kuhanja. Bogati izvori B vitamina su zeleno lisnato povrće, krompir, integralne žitarice, mahunarke, orasi, jetra i meso.

– Vitamin C je na vrhu liste nutrijenata koji čuvaju imunitet. I njega treba svakodnevno unositi. Značajan je za za otpornost organizma. Nalazi se u svježem voću, sokovima, povrću. Dnevna doza vitamina C za djecu do šest godina iznosi 250 miligrama, a za stariju od šest godina 500 miligrama.

– Vitamin E je antioksidans i stimulator imunog sistema. Prirodni izvori su sjemenke i biljna ulja.

– Beta karoten povećava broj ćelija koje se bore protiv infekcija i moćni je antioksidans. Organizam ga čuva u vitaminu A. Kako je previše vitamina A nepoželjno, bolje je beta karoten uzimati putem hrane i pustiti organizam da sam regulira njegovo pretvaranje u vitamin A.

– Bioflavonoidi su grupa fitonutrijenata koja pojačava imuni odgovor i štiti ćelije od vanjskih utjecaja. Ishrana bogata voćem i povrćem osigurava njihov adekvatan unos.

– Magnezij je važan mineral, neophodan za većinu reakcija u organizmu, između ostalog, transport glukoze i jačanje imunološkog sistema.

Šta jača imunološki sistem

– Dojenje – Ključno je za razvoj imunološkog sistema. Dojenje osigurava faktore neophodne da zaštite bebu od bolesti. Dokazano je da se kod dojenih beba javlja manje infekcija nego kod onih koje nisu sisale.

– Probiotici – kulture acidofilnih bakterija koje se nalaze u crijevima zdravih ljudi. Oni omogućavaju bolju probavu minerala.

– Fizička aktivnost također pomaže izgradnju dobrog zdravlja – podstičući cirkulaciju i pomažući snabdijevanje čitavog tijela kisikom. Dobro je da djeca neko vrijeme tokom dana provedu napolju, kako bi sunčeva svjetlost ubrzala apsorpciju vitamina D, značajnog za kosti i dobar imunitet.

(bebe.avaz)