Naslovnica Zanimljivosti U Kini prodaju sladoled koji se ne topi

U Kini prodaju sladoled koji se ne topi

539
0
PODIJELI

Kineski brend koji je nekada zvao “Hermes sladoled” našao se na udaru kritika nakon što su korisnici interneta rekli da se neki od njegovih sladoleda ne topi – čak ni kada se prže pomoću lampe ili plamena upaljača.

Video snimci na kojima se vidi kako kineski brend sladoleda Chicecream-a ostaju čvrsti, odnosno da se ne tope ni kada drže plamen upaljača blizu njih.

Video snimci sa sladoledom koji se ne topi postali su viralni, otkrivajući da se nisu u potpunosti istopili kada su ostavljeni u prostoriji od 31 stepen Celzijusa sat vremena ili pod veoma vrućim plamenom.

Snimak je izazvao konsternaciju na mreži, što je navelo korisnike da dovode u pitanje visoke cijene kompanije i da li su proizvodi preopterećeni aditivima. Najskuplja ponuda Chicecream-a na kineskom se zove “Zhong Xue Gao” – košta 66 juana (oko 10 američkih  dolara).

Kompanija je u srijedu saopštila da su njeni proizvodi u skladu sa nacionalnim (kineskim) propisima o bezbjednosti hrane.

“Vjerujemo da nije naučno suditi o kvalitetu sladoleda pečenjem, sušenjem ili zagrijavanjem sladoleda”, rekao je brend u objavi na Weibo platformi koja je prikupila preko 168.000 lajkova.

AFP nije mogao da provjeri video snimke, a stabilizatori – aditiv za hranu koji se koristi za očuvanje strukture – koji se obično koristi u sladoledima masovne proizvodnje su široko odobreni za upotrebu, uključujući i američku Upravu za hranu i lijekove.

Vang Silu, viši nacionalni inspektor za hranu, takođe je rekao da su proizvodi koji se koriste za zgušnjavanje sladoleda bezbedni.

Chicecream se promovisao kao kineska alternativa zapadnim brendovima kao što su Magnum i Haagen-Dazs, koristeći navodno prirodne sastojke i lokalno inspirisan dizajn proizvoda.

Zhongkuegao je jedan od najuspješnijih proizvođača sladoleda u Kini, ali se očekuje da će njegova reputacija i krajnji rezultat biti značajno pogođeni nakon nedavne kontroverze o topljenju sladoleda, prenosi zanimljivostidana.