Naslovnica Bebe i mališani U Kini rođena beba četiri godine nakon smrti svojih roditelja

U Kini rođena beba četiri godine nakon smrti svojih roditelja

871
0
PODIJELI

Kineska surogat majka rodila je bebu četiri godine nakon što su njeni roditelji poginuli u saobraćajnoj nesreći, objavili su kineski mediji.

Par je poginuo 2013. godine, a nekoliko embrija su prethodno zaledili s nadom da će imati dijete putem IVF metode. Nakon nesreće, njihovi roditelji su dali legalnu dozvolu da se embriji koriste.

Dječak je rođen u decembru prošle godine, a surogat majka je iz Laosa, ali je informacija tek sada objavljena. Portal Beijing News je objavio kako su roditelji poginulog para prošli dugogodišnje muke dok procedura nije okončana.

Embriji su čuvani u bolnici u Nanjingu. Problem je što je surogatstvo zabranjeno u Kini, a bolnica je smjela dati embrije jedino drugoj medicinskoj ustanovi koja će ih propisno čuvati, za što niko nije bio spreman.

Djed i baka su se borili na sudu i dobili dozvolu da prevezu embrije u Laos automobilom, jer nijedna aviokompanija nije željela prevoziti ovaj vrijedan sadržaj pun azota.

Procedura je obavljena u Laosu i rođen je dječak. Trenutno se vodi borba za njegovo državljanstvo jer je rođen u Laosu, a surogat majka je državljanka Kine koja je tu boravila zahvaljujući turističkoj vizi.

Sada slijedi druga borba u okviru koje će roditelji poginulog para morati putem DNK analize dokazati da je dijete njihov unuk, kako bi dobio državljanstvo Kine.