Naslovnica Trudnoća i porođaj U kojem je periodu života najlakše zatrudnjeti

U kojem je periodu života najlakše zatrudnjeti

869
0
PODIJELI
Ukoliko su i muškarac i žena zdravi, začeće bi se trebalo dogoditi u prvih šest mjeseci redovnih seksualnih odnosa. Već u prvih mjesec dana će 30 posto parova napraviti bebu dok će oko 70 posto žena koje imaju seksualne odnose zatrudnjeti u toku prve godine odnosa.

Ukoliko par ne može zatrudnjeti u prvih godinu dana, potrebno je uraditi pretrage kako bi se utvrdio eventualni problem.

Postoji mogućnost da su oboje plodni i da nema problema, nego da je samo potrebno malo više vremena za oplodnju dok nekim parovima može pomoći samo mijenjanje životnih navika.

Začeće zavisi od toga koliko godina ima majka dok godine oca nisu važne. Žene će najlakše zatrudnjeti do 26. godine dok poslije ta sposobnost blago opada i smanjuje se poslije 35. godine. Nakon 40. godine je sposobnost da žena ostane trudna jako niska ali se spontana trudnoća iznad 45. godine vrlo rijetko dešava.

Ukoliko parovi odugovlače sa odlukom da postanu roditelji, moraju biti svjesni da se njihove sposobnosti za pravljenje bebe smanjuju.

Stručnjaci preporučuju da mijenjate loše navike jer one poboljšavaju šanse da žena zatrudni. Kod 13 posto žena pušenje se navodi kao glavni razlog smanjenih sposobnosti začeća. Među razloge za smanjene mogućnosti začeća se također ubrajaju i neuhranjenost ili prevelika uhranjenost, te prevelika fizička aktivnost. Također se naglašava da se ne bi trebala konzumirati velika količina alkohola jer ima loš utjecaj na reprodukciju.