Naslovnica Zdravlje U porastu slučajevi “sindroma slomljenog srca” kod žena srednjih godina

U porastu slučajevi “sindroma slomljenog srca” kod žena srednjih godina

339
0
PODIJELI

Prema novoj studiji, slučajevi “sindroma slomljenog srca” su u porastu u SAD-u, posebno među ženama srednjih godina. Sindrom, formalnije poznat kao takotsubo ili stresna kardiomiopatija, proizvodi simptome koji se osjećaju kao srčani udar.

Sindrom je uzrokovan fizičkim ili emocionalnim stresom koji dovodi do disfunkcije srčanih mišića, a većina pacijenata se oporavi za nekoliko dana.

Istraživanje objavljeno prošlog mjeseca u Journal of the American Heart Association otkrilo je da su žene u dobi od 50 do 74 godine “najistaknutija grupa” u riziku za sindrom slomljenog srca.

Koristeći podatke iz baze podataka nacionalnih bolničkih uzoraka, istraživači su proučavali 135.463 slučaja sindroma slomljenog srca prijavljenih u periodu od 2006. do 2017. Dok su se dijagnoze povećale kod oba spola i svih starosnih grupa, “povećanje tokom vremena je posebno izraženo među ženama u dobi 50 godina i više”, navodi se u studiji.

“Postoji nešto što se potencijalno događa oko perimenopauze, tako da obuhvata period od 50 godina pa sve do 74 godine”, dr Susan Cheng, autorica studije i direktorica istraživanja javnog zdravlja na Institutu za srce Cedars-Sinai Smidt u Los Angelesu.

Prošle godine je mala studija pokazala da se broj slučajeva sindroma slomljenog srca povećava zbog pandemije covida.

Istraživači sa klinike u Clevelandu kažu da su “utvrdili značajan porast” pacijenata sa sindromom slomljenog srca u četiri mjeseca, u odnosu na prethodne godine. U periodu od 1. marta do 30. aprila, kardiolozi su pregledali 258 pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, od kojih je 7,8 posto imalo sindrom slomljenog srca, u poređenju sa 1,7 posto prije pandemije.

“Pandemija covida donijela je višestruke nivoe stresa u životima ljudi širom zemlje i svijeta. Stres može imati fizičke efekte na naša tijela i naša srca, o čemu svjedoči sve veći broj dijagnoza stresne kardiomiopatije s kojima se suočavamo”, saopćili su.

(klix.ba)