Naslovnica Trudnoća i porođaj U posljednjih 40 godina konstantno raste broj trudnica s povišenim krvnim pritiskom

U posljednjih 40 godina konstantno raste broj trudnica s povišenim krvnim pritiskom

569
0
PODIJELI

Za ovu studiju, međunarodni tim istraživača je analizirao podatke 151 miliona hospitalizacija širom svijeta između 1970. i 2010. godine kako bi utvrdio stope hroničnog visokog krvnog pritiska kod trudnica u dobi od 15 do 49 godina.

Hronična hipertenzija definirana je kao visok krvni pritisak prije trudnoće ili tokom prvih 20 sedmica gestacije, piše Health24.

Istraživači su kao referentnu vrijednost pritiska uzeli 140/90, tj. granica je nešto viša od uobičajene medicinski ustanovljene normalne vrijednosti pritiska koja iznosi 120/80, a visokim pritiskom smatrali su sve one vrijednosti iznad 140/90.

Hipertenzija kod trudnica predstavlja rizik i za plod i za majku. Povećava rizik za mrtvorođenje, kao i rizik od preeklampsije (po život opasan visok krvni pritisak tokom trudnoće), moždanog udara, zatajenja srca i bolesti srčanog mišića, zatajenja bubrega i smrti.

Oko 0,63 posto žena imalo je hroničan visok krvni pritisak tokom trudnoće, a stopa se vremenom naglo povećala – s 0,11 posto u 1970. godini na 1,52 posto u 2010. godini, što je više od 13 puta.

Od 1979. stopa se povećavala u prosjeku za šest posto svake godine, pokazali su nalazi studije.

Žene bijele rase su imale nešto veći godišnji porast (sedam posto) od tamnoputih žena (četiri posto), ali su tamnopute žene imale dvostruko veću vjerovatnoću da će imati visok krvni pritisak tokom trudnoće.

Izvještaj je objavljen u časopisu Hypertension.