Naslovnica Trudnoća i porođaj U sarajevskoj opštini Centar zahvaljujući podršci za vantjelesnu oplodnju rođene četiri bebe

U sarajevskoj opštini Centar zahvaljujući podršci za vantjelesnu oplodnju rođene četiri bebe

871
0
PODIJELI

Na području sarajevske općine Centar su, zahvaljujući projektu podrške za vantjelesnu oplodnju, u 2017. godini rođene četiri bebe, a zbog velikog interesovanja, Općina Centar nastavila je s njegovom realizacijom i u 2018. godini.

U budžetu su osigurana sredstva u iznosu od 100.000 KM, a do jula je odobreno 12 zahtjeva.

Javni poziv ostaje otvoren dok sva finansijska sredstva za ovu namjenu ne budu iskorištena, saopćeno je iz Općine Centar.

Početkom 2017. načelnik Općine Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje je projekt koji se realizuje putem općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, a u budžetu je za spomenutu namjenu u prošloj godini obezbijeđeno 100.000 KM. Za ovu pomoć vlada veliki interes bračnih parova, a u toku prošle godine odobrena su 43 zahtjeva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje.

Kako se navodi u saopćenju Općine Centar, s obzirom na činjenicu da je u BiH u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u prošloj godini započela je s realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje.

 

(agencije)