Naslovnica Bebe i mališani Uz nekoliko savjeta naviknite bebu da spava tokom noći

Uz nekoliko savjeta naviknite bebu da spava tokom noći

547
0
PODIJELI
Bebe baš kao i vi trebaju imati mir da bi zaspale. Zato se pola sata prije spavanja utišajte i prigušite svjetlo. To pomaže uspostavljanju unutrašnjeg sata vašeg djeteta.

Studije su pokazale da što više noći tokom sedmice beba ima ustaljenu rutinu spavanja, bolje će zaspati. Probajte večernju kupku kojom ćete bebi označiti kraj dana. Topla voda može izazvati pospanost. Također joj možete čitati knjige, pjevati uspavanke i grliti je.

Prije nego što vi ili vaš partner odete spavati, nježno probudite dijete kako biste ga podojili ili nahranili. Ovo će mu pomoći da se rjeđe budi u toku noći. Stavite ga u krevetac dok je još budno.

Stavite svoju bebu u isto vrijeme i na isto mjesto svake noći. Ako ste poremetili kontinuitet spavanja zbog odmora ili promjene mjesta stanovanja, ne brinite. Pokušajte se vratiti starim navikama čim prije.

Možda ćete pomisli da će, ukoliko bebu stavite ranije u krevet, manje spavati i da će se ranije probuditi. No ne zaboravite da bebi treba desetak sati sna. Stavite je na spavanje oko 19:30 ili 20 sati. Bebu također trebate razbuditi uvijek u isto vrijeme.

Normalno je da se mališani odupiru spavanju. Pokušajte bebi odlazak na spavanje učiniti zabavnijim.

Bebe mogu zaspati samostalno otprilike nakon pet mjeseci. Nakon toga biste postepeno trebali smanjiti ljuljanje, pjevanje uspavanki i maženje kako biste navikli bebu da sama zaspi.