Naslovnica Zdravlje Uz nekoliko savjeta ojačajte imunitet mališana

Uz nekoliko savjeta ojačajte imunitet mališana

762
0
PODIJELI

Djeca od rođenja pripremaju svoj imunitet boreći se protiv kontinuirane serije klica, virusa i drugih organizama zbog čega mnogi pedijatri od šest do osam prehlada godišnje smatraju normalnim. Međutim, uz zdrave navike, kao što su vježbanje, unos više voća i povrća te duže spavanje možete ojačati imunitet mališana.

Iako je pojava prehlade, gripe ili upale uha normalna nekoliko puta godišnje, uz adekvatne životne navike rizik od njihove pojave može se smanjiti na minimum.

Također, formiranje zdravih navika u ranom djetinjstvu može koristiti imunitetu i ukupnom zdravlju djeteta i kasnije u životu.

Unos više voća i povrća

Mrkva, mahune, narandže i jagode sadrže karotenoide koji su fitonutrijenti, a koji jačaju imunitet, navodi magazin Parents. Fitonutrijenti mogu povećati tjelesnu proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i interferona, antitijela koja prekrivaju ćelijske površine, blokirajući viruse u organizmu.

Istraživanja pokazuju da prehrana bogata fitonutrijentima također može zaštititi od hroničnih bolesti kao što su rak i bolesti srca u odrasloj dobi.

Duže vrijeme spavanja

Istraživanja na odraslima pokazuju da uskraćivanje sna može prouzrokovati osjetljivost na bolesti smanjenjem prirodnih ćelija koje napadaju mikrobe i ćelije raka. Isto važi i za djecu. Djeca u vrtićima posebno su izložena riziku od nedostatka sna, jer im sve dnevne aktivnosti mogu otežati spavanje.

Koliko sna treba djeci? Dojenčetu će trebati do 16 sati, bebama u periodu 1-2 godine je potrebno 11-14 sati, a predškolcima 10-13 sati.

Dojenje

Majčino mlijeko sadrži antitijela koja povećavaju imunitet i broj bijelih krvnih zrnaca. Ona predstavljaju zaštitnike protiv upala uha, alergija, upale pluća, meningitisa i infekcija mokraćnog sistema.

Istraživanja pokazuju da to također može ojačati mozak vaše bebe i pomoći joj u zaštiti od dijabetesa, Crohnove bolesti, kolitisa i određenih oblika raka kasnije u životu. Ako je moguće, težite dojenju najmanje prva dva-tri mjeseca kako biste nadopunili imunitet koji je vaša beba dobila u maternici.

Vježbanje

Prema istraživanjima, vježbanje povećava broj prirodnih ćelija koje štite organizam kod odraslih – a redovne aktivnosti i djeci mogu koristiti na isti način. Da biste kod djece stvorili cjeloživotnu naviku, budite dobar uzor te vježbajte s njima.

Zaštita od širenja klica

Borba protiv klica tehnički ne ojačava imunitet, ali to je sjajan način da smanjite stres na imunološki sistem vašeg djeteta. Pazite da djeca često peru ruke i to sapunom. Trebali biste obratiti posebnu pažnju na njihovu higijenu prije i nakon svakog obroka i nakon igranja vani, ispuhivanja nosa, korištenja kupaonice i dolaska kući iz vrtića.