Naslovnica Sex i ljubav Uzroci i načini tretiranja bolnog seksualnog odnosa

Uzroci i načini tretiranja bolnog seksualnog odnosa

841
0
PODIJELI
Iako ljudi misle kako je spolni odnos nužno pozitivno iskustvo za oba partnera, istina je da on ponekad može biti i izuzetno bolan, posebno za žene. Istraživanja pokazuju da blizu 30 posto žena doživljava bol tokom vaginalnog odnosa, a blizu 72 posto tokom analnog seksa, prenosi Men's Health.

Kada je riječ o vaginalnom odnosu, dr. Herbenick ističe kako je vrlo česta agresivna penetracija ili seks bez adekvatne predigre i pripreme. Većini žena je potrebno 10-15 minuta predigre kako bi bile spremne za odnos. Također, pojedine poze tokom vođenja ljubavi koje imaju veliki penetrativni potencijal također mogu rezultirati neugodnostima.

Ona ističe da dvije trećine žena koje doje također osjećaju bol tokom seksualnog odnosa zbog nižeg nivoa estrogena, a ovo stanje direktno dovodi do manjeg podmazivanja vagine i smanjene fleksibilnosti vaginalnih zidova.

Kako ne bi pokvarile užitak partneru, mnoge žene vrlo često ne žele razgovarati o ovom problemu s voljenom osobom. Kako kaže Debra Herbenick, to je apsolutno pogrešan pristup zbog toga što ćete na taj način steći naviku da prešutite i mnoge druge stvari koje će vas učiniti nesretnim u vezi.

Dr. Herbenick savjetuje da pokažete da ste fleksibilni kada je riječ o vašem seksualnom životu i da ste spremni na alternative kada je riječ o penetraciji. Oralni seks, upotreba različitih pomagala ili masaža samo su neke od opcija koje vam stoje na raspolaganju.

Ukoliko ipak žena tokom seksa ne osjeća nesnošljivu nelagodu, onda je nježnije vođenje ljubavi pravi put prema ugodnom vođenju ljubavi.