Naslovnica Trudnoća i porođaj Vakcinacija protiv gripe od iznimne važnosti za trudnice

Vakcinacija protiv gripe od iznimne važnosti za trudnice

1306
0
PODIJELI
Blog za majke i bebe Emma's Diary nudi odgovore na često postavljana pitanja trudnica kada je riječ o gripi i njenom tretiranju tokom trudnoće.

Simptomi gripe

Kada se virus dovoljno proširi tijelom izazvat će simptome koji mogu uključivati glavobolje, kihanje, kašalj i bol u grlu. Uz ozbiljnije napade, većina ljudi također dobija visoku temperaturu, groznicu, bolove u mišićima i/ili iscrpljenost, jer tijelo reagira na virus koji napada imunološki sistem. Može potrajati nekoliko sedmica, čak i za potpuno zdrave odrasle osobe kako bi se potpuno oporavile.

Zašto žene upozoravaju na gripu u toku trudnoće?

Ako dobijete gripu dok ste trudni, imate veći rizik da postanete ozbiljno bolesni. To može dovesti do rizika od prijevremenog porođaja, bebe koja je ozbiljno pothranjena ili u najgorim slučajevima, čak i rođenja mrtve bebe. Vakcina protiv gripe tokom trudnoće pomaže da se zaštitite od ovoga.

Također, vakcina protiv gripe može proći kroz placentu i pomoći vašoj bebi u prvih nekoliko mjeseci života da se zaštiti od ovog virusa.

Kada biste se trebali vakcinisati protiv gripe?

Inače, trebali biste se vakcinisati protiv gripe čim vam vakcina bude dostupna, što se obično dešava oko septembra svake godine. Međutim, prije same vakcinacije trebali biste se za svaki slučaj posavjetovati s vašim porodičnim ljekarom ili ginekologom.

Ako ste se vakcinisali prije, trebate li opet?

Da! Hemijska formula vakcine protiv gripe mijenja se svake godine, nakon što stručnjaci analiziraju koje su glavne vrste virusa gripe najčešće širom svijeta tokom godine. Čak i ako su sojevi isti kao oni prethodne godine, vakcina se ipak treba doraditi. To je zato što se virus konstantno mijenja pa će vaše tijelo morati napraviti različita antitijela uprkos tome što vas je napao isti virus.

Je li vakcinisanje u trudnoći štetno?

Ne! Čim se vakcinišete momentalno ćete uništiti sve prisutne viruse u organizmu tako da neće doći do pojave simptoma gripe, a istraživanja pokazuju da je vakcinisanje sigurno u bilo kojoj fazi trudnoće.

Ako imam gripu u trudnoći, šta mogu učiniti?

Ako sumnjate da imate gripu, posjetite svog ljekara što prije. Antivirotici mogu pomoći u smanjenju rizika od komplikacija uzrokovanih gripom, ako se počnu uzimati pravovremeno.