Naslovnica Zdravlje Veliko istraživanje danskih naučnika pokazalo da MMR vakcina ne uzrokuje autizam

Veliko istraživanje danskih naučnika pokazalo da MMR vakcina ne uzrokuje autizam

1690
0
PODIJELI
Danski istraživači odlučili su napraviti što je moguće veću studiju zbog sve većeg broja protivnika MMR vakcina, među kojima su i političari i javne ličnosti.

“Ideja da vakcine uzrokuju autizam još uvijek je aktuelna, a antivakcinacijski pokret ojačao je tokom posljednjih 15 godina”, rekao je Anders Hviid, jedan od istraživača koji je radio na ovoj opsežnoj studiji u kojoj je sudjelovalo 657.461 dijete iz Danske.

Unicef je nedavno upozorio da se broj slučajeva malih boginja širom svijeta naglo povećao, a epidemija se širi među djecom koja nisu vakcinisana. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je nevakcinisanje jedna od deset najvećih prijetnji svjetskom zdravlju.

Iste rezultate pokazala je studija koja je objavljena 2002. godine, a u kojoj je učestvovalo 537.303 djece rođene između 1991. i 1998. godine. U objavljenom zaključku najnovijeg istraživanja jasno je navedeno da MMR vakcina ne povećava rizik od autizma i da ne izaziva autizam kod osjetljivije djece.

Saad Omer sa Univerziteta Emory je u uvodniku objavljenom u studiji naveo kako je ova studija svojevrstan dokaz da još uvijek živimo u svijetu koji nije spreman prihvatiti činjenice. Naglasio je da se treba fokusirati na studije koje će osobe koje ne podržavaju vakcinaciju uvjeriti da su vakcine sigurne i u najboljem interesu njihove djece.

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Annals of Internal Medicine.