Naslovnica Trudnoća i porođaj Vježbanje u trudnoći može pospješiti zdravlje bebe

Vježbanje u trudnoći može pospješiti zdravlje bebe

724
0
PODIJELI

Istraživači su otkrili razlike među jednomjesečnim bebama. One čije su majke redovno išle na časove aerobika tokom trudnoće obično su imale bolje vještine kretanja u usporedbi s bebama čije majke to nisu činile. Testovi pokreta uključivali su nadgledanje parametara poput okretanja glave, izjavila je istraživačica Linda May.

Koji je značaj tih prvih motoričkih sposobnosti? Prema May, dosadašnja istraživanja sugeriraju da će djeca koja brže razvijaju motoričke sposobnosti vjerovatno biti pokretnija kao djeca, ali i kasnije tokom života. Dakle, moguće je da vježbanje tokom trudnoće može učiniti djecu aktivnijom.

May i njene kolege izvijestili su o svojim nalazima u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Odavno su prošli dani kada je trudnicama savjetovano da ne stoje sa nogama. Stručnjaci sada preporučuju da bi, osim ako nema medicinskih razloga za to, žene trebale redovno vježbati umjerenim intenzitetom tokom trudnoće.

To podrazumijeva, kaže May, aktivnost koja je dovoljno energična da ubrza otkucaje srca i protok krvi, ali ne toliko intenzivna da ostajete bez daha i da ne možete razgovarati. Brza šetnja, plivanje, vožnja sobnog bicikla ili časovi aerobika su samo neke od vježbi koje su savršene za trudnice.

Studije su otkrile mnoge prednosti vježbanja tokom trudnoće, poput zdravog povećanja tjelesne težine u trudnoći i nižeg rizika od prijevremenog porođaja i makrosomije, gdje je novorođenče abnormalno veliko.