Naslovnica Bebe i mališani Vodič za uspješno uspavljivanje bebe

Vodič za uspješno uspavljivanje bebe

2652
0
PODIJELI
Redovno spavanje noću je veština koju vaša beba mora usvojiti, a možete joj pomoći primjenom savjeta koje vam donosi blog Emma's Diary.

Odredite vrijeme za spavanje

Stavljanjem svoje bebe u krevet svake noći u isto vrijeme pomoći ćete joj da uspostavi naviku spavanja i da se njeno tijelo navikne na pravovremeni odmor. Negdje između sedam sati i pola devet idealno je vrijeme za počinak vašeg djeteta.

Osigurajte mir u prostoriji

Isključite TV i smjestite se u tihu prostoriju sa svojom bebom prije nego što započnete rutinu za uspavljivanje. Izlaganje svjetlosti televizora, računara ili mobilnih telefona spriječit će oslobađanje melatonina, hormona koji pomaže vašoj bebi da zaspi. Umjesto toga, s djetetom prelistajte slikovnicu ili mu pročitajte priču.

Pratite rutinu

Ako još niste započeli rutinu za spavanje, sada je pravo vrijeme za početak. Ova rutina treba da uključuje tuširanje djeteta neposredno prije počinka jer to mu pomaže u pripremi tijela za san. Kupanje neka bude kratkotrajno i izbjegavajte igru prilikom tuširanja kako biste spriječili stimulaciju fizičke aktivnosti. Kada vaša beba bude spremna za krevet, nahranite ju, a zatim stavite u krevetac. Pokušajte da ova kompletna rutina ne traje duže od pola sata, a uradite sve po redoslijedu svake noći kako bi vaše dijete naučilo prepoznati šta se dešava.

Smanjite prisustvo svjetla

Dobra je ideja da se na prozorima koriste žaluzine ili roletne kako biste smanjili prisutnost svjetla prije nego što započnete rutinu za uspavljivanje. Ovo će pomoći da atmosfera bude mirna i opuštena.

Probajte relaksirajuću masažu

Uočit ćete da će nježna masaža uveliko pomoći da opustite bebu naposredno nakon kupanja. Pokušajte masirati bebine ruke i noge toplim uljem prije nego što dijete stavite na spavanje.

Stavite bebu u krevetić dok je još budna

Polaganje bebe u krevetić dok je budna ohrabrit će ju da samostalno utone u san. Ovo se neće desiti odmah i najverovatnije je da će beba na početi plakati, ali pokušajte se oduprijeti nastojanjima djeteta da ga uzmete u naručje i na taj način uspavate.

Polagano uvodite i buku u proces uspavljivanja

Kako beba odrasta trebali biste u proces uspavljivanja uključivati i pomalo buke. To će joj u kasnijoj fazi života pomoći da se pravovremeno odmori bez obzira na utjecaj vanjskih faktora.