Naslovnica Zdravlje Vrijeme u koje se budite noću otkriva šta u vašem organizmu ne...

Vrijeme u koje se budite noću otkriva šta u vašem organizmu ne funkcioniše dobro

908
0
PODIJELI

Ako se svaku noć probudite u određeno vrijeme, to vam može otkriti da u vašem tijelu nešto ne fukcioniše kako treba, odnosno da je protok energije u određenom dijelu tijela blokiran ili pogrešno usmjeren.

Tradicionalna kineska medicina itekako obraća pažnju na takve stvari. Tokom 24 sata energija se usmjerava u različite organe kako bi se oni obnovili i tako obavljali svoj posao kako treba. Ali, ako je ta energija na neki način poremećena, tada dolazi do problema.

Pronađite doba noći u koje se najčešće budite i otkrijte šta to znači:

21:00 do 23:00

Ovo je vrijeme kada se balansira endokrini sistem zadužen za hormone i metabolizam. Ako imate problema sa spavanjem u tom periodu noći, tada ste možda pod stresom i muče vas događaji koje ste proživjeli tog dana ili ono što vas čeka drugi dan. To remeti protok energije. Do blokade energije endokrinim sistemom može doći i ako se ne hranite ispravno ili jedete prekasno.

23:00 do 01:00

Buđenje u ovo doba ukazuje da vas nešto muči, odnosno da sami sebi nešto zamjerate (grizete se zbog nečega), možda nečega što ste rekli, napravili ili ste možda trebali napraviti, a niste. To je vrijeme kada se yin energija pretvara u yang. Prema drevnom kineskom vjerovanju, yin je simbol ženskog aspekta (negativnost, tama, blagost, vlaga, noć i dobre strane svega), a yang muški (pozitivnost, vedrina, čvrstoća, suhoća, dan i dominantni aspekti).

U ovo vrijeme je žučni mjehur aktivan, odnosno razgrađuje masnoće u tijelu pa buđenje u to doba može ukazivati i na to kako konzumirate previše nezdravih masnoća.

01:00 do 03:00

Ako se najčešće budite u ovo vrijeme, tada ste vjerovatno ljuti i frustrirani, odnosno, prepuni ste negativne energije tokom dana pa se to odražava i na spavanje. Svakako biste se morali opustiti jer to šteti procesima koji se odvijaju u vašem tijelu.

Ovo doba noći je vrlo važno za tijelo, jer tada najaktivnije izbacuje otrove i obnavlja se. Jetra ispušta toksine, stvara molekule važne za probavu i doprinosi stvaranju nove krvi. Ako s njom nešto nije uredu, budit ćete se u ovo doba.

03:00 do 05:00

Tuga i bol mogući su razlozi buđenja u ovo vrijeme, ako gledamo duhovni aspekt života. Od fizičkih razloga, moguće je da vam je hladno dok spavate i procesi u tijelu se ne mogu odvijati pravilno. Također, buđenje u ovo vrijeme može ukazivati na probleme s plućima i nedovoljan ulazak kisika u organizam.

05:00 do 07:00

U ovo vrijeme je aktivno debelo crijevo, a toksini koji su tokom noći profiltrirani i razgrađeni polako odlaze iz tijela. Buđenje u ovo doba može značiti da ste jeli prekasno ili da imate naviku jesti lošu i nezdravu hranu prepunu raznih štetnih tvari.