Naslovnica Zdravlje Za održavanje koncentracije dijetetičari savjetuju međuobrok koji sadrži proteine i vlakna

Za održavanje koncentracije dijetetičari savjetuju međuobrok koji sadrži proteine i vlakna

277
0
PODIJELI

Svima poznat osjećaj koji se desi sredinom dana, kada se odjednom osjećate umorno, gladno i tromo. Imate još nekoliko sati na poslu, ali počinjete gubiti koncentraciju.

Možete čak i uzeti kafu ili poslasticu da vratite energiju, možda čak i međuobrok. Sredina dana za mnoge od nas predstavlja glavno vrijeme za grickalice. Vaša energija od doručka jenjava, a vi znate da imate još nekoliko sati do ručka. Pa, koji je najbolji međuobrok za jesti da biste nastavili dalje?

Regulacija šećera u krvi je važna, s obzirom da ne želite da ide previsoko ili prenisko, ali želite ga imati baš koliko treba. Šećer u krvi utječe na naše apetite: glad, energija i žudnju. Tako, fluktuacije šećera u krvi naglo skaču od gladi, privlače energiju i diktiraju žudnju.

Da biste održali stabilnost šećera u krvi i spriječili popodnevni pad koncentracije, poželjet ćete potražiti međuobrok koji sadrži puno proteina i vlakana. Proteinu i vlaknima treba više vremena da se probave nego samo ugljikohidratima, stoga satima ćete se osjećati sitima sa stabilnom energijom između obroka.

Da biste pronašli grickalice bogate proteinima i vlaknima, obratite pažnju na etiketu. Preporučuje se konzumiranje deset grama proteina po obroku i najmanje tri grama vlakana.