Naslovnica Porodica Za putovanje s djecom naoružajte se strpljenjem

Za putovanje s djecom naoružajte se strpljenjem

876
0
PODIJELI

Putovanje s djecom, pogotovo onom malom, nikako nije bezgranično veselje. Djeca su na putu zahtjevna, uzbuđena, nemirna, radoznala i roditelji se trebaju naoružati strpljenjem da putovanje prođe bez problema.

Dobra je preporuka da dijete prije putovanja ranije ode spavati. Sve stvari trebaju biti spremljene i ujutro treba ostati dovoljno vremena za miran doručak. Ako putujete automobilom, u njega složite stvari tako da vam one koje će na putu biti potrebne djetetu ili vama budu na vrhu.

Djeca u automobilu MORAJU sjediti na zadnjem sjedištu, najbolje u desnom uglu, u svojoj stolici. Ako je dijete malo, dobro je da jedan roditelj sjedi pored njega.

Nikako nemojte, ni na kratko, staviti dijete na prednje sjedište, suvozaču u krilo. To je mjesto naročito zabranjeno ako imate suvozačev zračni jastuk, koji u slučaju aktiviranja može zagušiti dijete.

Ako je dijete preraslo svoju stolicu, poželjno je da neko sjedi pored njega. Dobro je sa sobom uzeti dekicu i jastučić, jer neka djeca gotovo cijeli put prespavaju.

Ne zaboravite – igračku

Dok je budno, dijete traži zabavu. Nemojte zaboraviti uzeti cuclu i najdražu igračku, a imajte spremno i nekoliko drugih – kada se jedne zasiti, dajte mu drugu. Osnovno je pravilo da zabava djeteta ne smije ugrožavati vozača i vožnju.

U automobilu su članovi porodice na okupu neko vrijeme i to iskoristite za druženje. Pričajte djetetu ili neka ono vama priča. I pjevanje ne bi trebalo smetati.

Šta će jesti

Kada je riječ o hrani, treba znati da je ona djeci više potrebna za “na zub” nego za želudac. Neka djeca ne prestaju grickati cijelim putem. Neku treba na silu hraniti. Pri tome nemojte pretjerivati, jer će dijete samo reći kad je gladno.

Malo dijete lako je nahraniti. Putem možete pripremiti bočicu s mlijekom koju će vam rado podgrijati u svakom restoranu. Najmanje problema imaju majke koje doje. Većoj djeci treba dati hranu koja se ne mrvi, nije masna ili sočna.

Najbolja je suha hrana i voće koje nije pretjerano sočno. Za veće obroke uputno je stati i na miru ih obaviti. Za piće su najprikladniji sokovi u tetrapaku ili slabo zaslađen čaj.

Neophodne sitnice

Da biste spriječili mučninu i povraćanje djeteta, iskusni vozači autobusa preporučaju da dijete prvih sat vožnje ništa ne jede. O davanju tableta protiv mučnine djetetu posavjetujte se s liječnikom ili apotekarom.

Od ostalih neophodnih stvari, ne zaboravite vlažne maramice, toaletni papir, papirnate ubruse, najlonske vrećice za otpatke.

Prije puta

Prije puta obavezno se posavjetujte s liječnikom koje je lijekove dobro uzeti sa sobom. Uz moguće lijekove koje dijete uzima, dobro je uzeti tablete protiv bolova, povišene temperature (čepići su prikladniji), masti i kreme protiv opekotina, sredstva protiv uboda komaraca i alergija, sterilne gaze, zavoj, blaži dezinficijens za rane i toplomjer.

Ne mijenjajte ritam

Na putu i tokom boravka na odredištu treba nastojati da se ritam djeteta što manje promijeni, naročito u hranjenju i spavanju. Hranu prilagodite djetetu, jer često hrana za odrasle nije i za djecu.

Na plaži

Na plaži se dijete mora igrati igračkama. Ulazak u more, pogotovo prvi put, ne smije biti trauma. Pustite da samo za to pokaže želju. Najbolje je da se kanticom i lopaticom, za početak, igra u plićaku. Pri tome treba paziti da nije izloženo suncu, pa je najbolje da je odjeveno u majicu i da ima šešir.

Sunčanje počinje sa četiri-pet minuta prvi dan, a onda se povećava svaki dan za dvije minute. Neophodno je dijete namazati kremom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom više puta na dan. Dijete stalno imajte pred očima, jer se u gužvi začas može izgubiti. Ako još nije proplivalo, neophodan je dodatni oprez.