Naslovnica Porodica Za svoju inteligenciju zahvalite mami

Za svoju inteligenciju zahvalite mami

843
0
PODIJELI

Pametni mališani naslijedili su inteligenciju od svojih mama, pokazalo je posljednje istraživanje naučnika iz Glasgowa.

Iako se oduvijek znalo da je inteligencija nasljedna, smatralo se da svoj udio u tome imaju oba roditelja. Ipak, sada se čini da nije tako, odnosno da su mame presudni faktor.

Više studija pokazalo je da se geni inteligencije prenose putem X hromozoma, a žene ih nose po dva, tako da djeca imaju dvije šanse da naslijede pamet od majki.

Intervjuisanje više od 12.500 ljudi od 14 do 22 godine provedeno od 1994. pokazalo je da je najbolji predznak inteligencije upravo IQ majke.

I dok se očevi bune kako su i oni zaslužni za intelekt svog djeteta s obzirom da i oni nose X hromozom, morat ćemo ih rastužiti – istraživanje kaže da svi mi imamo “uslovljene gene” koji se ponašaju različito zavisno od toga da li dolaze od mame ili tate. Ipak, neki od tih gena, poput onih koji nose inteligenciju, očito funkcionišu samo ako dolaze od majke. Ako se isti taj gen naslijedi od oca, on će biti deaktiviran.

Naravno, uloga očeva u razvoju inteligencije djeteta nije zanemariva jer cijeli niz drugih faktora, poput intuicije i emocija, koje djeca mogu naslijediti od očeva, također utječu na razvoj inteligencije.