Naslovnica Zdravlje Zadah otkriva od čega bolujete: Dijabetes miriše na aceton, a ciroza na...

Zadah otkriva od čega bolujete: Dijabetes miriše na aceton, a ciroza na vlažnu zemlju

1279
0
PODIJELI

Neprijatan zadah ili halitoza zna da bude velika neprijatnost, a istraživanja pokazuju da skoro svaka druga osoba ima ovaj problem.

– Halitoza je simptom raznih stanja i bolesti i pacijenti je obično primećuju, a nekada im na to skreće pažnju okolina. Intenzitet neprijatnog zadaha zavisi od doba dana, starosti pacijenta, ishrane, kao i od nekih fizioloških stanja kao što je menstrualni ciklus kod žena – objašnjava prim. dr Jasmina Tekić.

Zadah je najizraženiji ujutru nakon buđenja. Preko noći smanjeno je lučenje pljuvačke i tada se razvijaju bakterije.

– Tokom dana lučimo veću količinu pljuvačke, pa je samim tim i dah prijatniji. Nedostatak pljuvačke koja treba da opere usta i odstrani ostatke hrane takođe izaziva neprijatan zadah. Suva usta mogu biti posledica uzimanja različitih lekova, te oboljenja pljuvačnih žlijezda ili stalnog disanja na usta. I kandidijaza jezika može biti uzrok vrlo neprijatnog zadaha – ističe doktorka.

Ona kaže da je ova tegoba na trećem mjestu razloga poseta stomatologu, odmah iza karijesa zuba i parodontopatije.

– Porijeklo halitoze najčešće je iz usta, često s površine jezika, od upaljenih desni i parodontalnih džepova. Razlog lošeg zadaha može biti loša higijena međuzubnog prostora, kao i prostora koji su nepristupačni za čišćenje. Neprijatan zadah ipak je najčešće posledica loše oralne higijene – upozorava doktorka Tekić.

Upala sinusa, banalna prehlada ili angina takođe mogu biti uzroci tog problema.

– Uzimanje lijekova za depresiju i za visok pritisak, loša hidratacija, neki patološki procesi u organizmu, takođe mogu biti okidači.

Sve bolesti disajnog sistema utiču na dah jer je nos povezan s usnom šupljinom. Reč je, pre svega, o oboljenjima respiratornog, digestivnog, urogenitalnog i endokrinog sistema.

Šta još izaziva loš zadah:

* Neprijatan zadah je karakterističan za pacijente sa cirozom jetre i ima miris vlažne zemlje.

* Kod pacijenata s hroničnom bubrežnom slabošću i kod bubrežnih bolesnika s uremijom oseća se miris amonijaka.

* Dijabetičarima dah ima miris acetona.

* Kiseo zadah javlja se kod visoke temperature, čestih proliva, povraćanja, pa samim tim i dehidratacije organizma.

* Zbog raspadanja krvnog koaguluma neprijatan zadah se javlja i nakon vađenja zuba ili drugih oralnohirurških intervencija.

* Vrlo neprijatan zadah imaju i osobe s aftama i drugim virusnim infekcijama usta.

* Kariozni i polomljeni zubi, zaostali korenovi i parodontalni džepovi odlična su mesta za zadržavanje hrane koja se s vremenom raspada, što stvara vrlo neugodan miris.

 

Violeta Nedeljković (blic.zena.rs)