Naslovnica Porodica Zamke u koje upadaju mladi roditelji

Zamke u koje upadaju mladi roditelji

749
0
PODIJELI

Mladi roditelji često upadaju u zamku kada je spavanje njihovih beba u pitanju. Evo šta iskusni roditelji kažu da nikada ne treba da radite jer to može samo pogoršati stvari.

Spavaju lošije

Beba ostaje budna duže – Dosta roditelja živi u ubjeđenju da će njihove bebe bolje i duže ujutru spavati ukoliko ih uvečer drže budnim do kasno. To je prva zamka! Premorene bebe spavaju lošije! Prekasni odlazak u krevet dovodi djecu u “hiperaktivni mod” i mnogo teže se mogu opustiti i zaspati, pa će se i noću češće buditi.

Kod novorođenčadi još i nema puno pravila, ali kad beba napuni tri ili četiri mjeseca, pravo vrijeme za odlazak na spavanje je 19 ili 20 sati. Čim prekrši rutinu, nastaju problemi.

Često spavanje u pokretu – Ako beba često zaspi u kolicima, olakšava vam obavljanje obaveza napolju, ali bebe koje se nauče da spavaju u pokretu, teško se mogu uspavati u krevecu, što za dalje stvara probleme.

Ako “ulove” pola sata sna u kolicima, znači da im spavanje nije dosljedno, a bebe vole rutinu i dosljednost. Za bebu je važno da zna kada je vrijeme da se priprema za spavanje i koje rutine slijede.

U snu znaju da plaču

Podizanje bebe čim zaplače – Prirodna je reakcija da kada čujete bebin plač poželite da je odmah podignete i utješite. Međutim, nekad to može biti i kontraproduktivno.

Bebe u snu znaju da plaču i da „pričaju“ dok sanjaju šta su proživjele tog dana. Nije svaki zvuk koji dijete proizvede u snu poziv u pomoć. Ako mislite da se dijete može samo umiriti i zaspati, nemojte odmah dotrčati i podizati ga. Dajte mu malo vremena da pokuša da se smiri samo.

Ciklusi buđenja

Ljuljuškanje dok ne zaspi – Teško je izbjeći ovu zamku jer kad beba dođe, uz hranjenje i presvlačenje, ljuškanje u naručju je skoro sve što radite.

Novorođenče jede svaka dva do tri sata, a njihovi ciklusi buđenja iz sna su još haotični i često zadrijemaju na kraju obroka. Dok se beba još privikava na život izvan maternice, ljuljuškanje i hranjenje kako bi zaspala je u redu, ali oko četvrtog mjeseca počinje da se gradi rutina spavanje.

U tom trenutku hranjenje i ljuljanje mogu postati problem, ako je to jedini način da vaša beba zaspi. Pošto se budi dva do šest puna po noći, svaki put kada se promeškolji, morat ćete da je ljuljate.