Naslovnica Zanimljivosti Zanimljivosti o dočeku Nove godine širom svijeta

Zanimljivosti o dočeku Nove godine širom svijeta

1019
0
PODIJELI
People take a dip in the sea during the fireworks for the new year on Copacabana beach in Rio de Janeiro on January 1, 2015. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON (Photo credit should read CHRISTOPHE SIMON/AFP/Getty Images)

Ako ste odlučili dočekati 2018. godinu u nekoj od egzotičnih zemalja, onda biste trebali znati ove činjenice.

Filipini

Na dočeku je važno da imate što više okruglih stvari. Jede se okrugla hrana, posebno voće poput grožđa, nosi odjeća s uzorkom kružnica, jer kružnice podsjećaju na kovanice. Takvim se ponašanjem Filipinci nadaju prosperitetu u novoj godini.

Španija

Ako u Španiji planirate slaviti Novu godinu, pripremite se da u 12 udaraca sata u ponoć progutate 12 bobica grožđa. To će vam donijeti sreću u 12 nadolazećih mjeseci.

Ekvador

U Ekvadoru na novogodišnju zabavu mještani donose fotografije svega što ne žele da ih prati iz stare godine u novu, i te se fotografije spaljuju.

Čile

U čileanskom gradu Talci nakon kolektivne mise na Silvestrovo svi pučani odlaze na groblje kako bi novu godinu dočekali sa svojim mrtvima.

Portoriko

Pazite kako 31. decembra hodate ulicama Portorika jer vas mogu dobro zaliti. Naime, izlijevanje kanti vode kroz prozor simbolizira “čistku” stare godine. Domovi moraju biti iznimno čisti i ukrašeni, što je simbol čišćenja duha.

Australija

Nova godina dočekuje se uz piknik i kampiranje na plažama. Zabava počine 31. decembra, a u samu ponoć važno je da se proizvede što više buke, bilo kakvim sredstvima – zvečkama, automobilskim trubama, crkvenim zvonima, vikom i vatrometom.

Indija

Indijska Nova godina počinje festivalom svjetala koji se zove Diwali. Veoma je važno da prije Nove godine Indijci dovrše sav nedovršeni posao.

Prijatelji i porodica izmjenjuju čestitke i darove.

Japan

U Japanu na Novu godinu ne radi nijedna trgovina jer je to najvažniji praznik u godini i simbol obnove. Običaj je objesiti uže ili slamku preko pročelja kuća, što donosi sreću. U ponoć, ako ste Japanac, važno je da se od srca nasmijete. Maleni darovi s novcem otoshidamas daruju se djeci.

Japanska pošta obavezuje se da će sve čestitke poslane za 1. januar biti isporučene baš na taj dan. Budistički hramovi u samu ponoć udaraju u gongove 108 puta, istjerujući 108 ljudskih slabosti.

Bez obzira gdje je proslavili jedna je želja širom svijeta ista “Sretna Nova godina”.

 

(avaz.ba)