Naslovnica Life Style Zašto je plivanje u bazenu jedna od najboljih metoda za mršanje

Zašto je plivanje u bazenu jedna od najboljih metoda za mršanje

1159
0
PODIJELI
Nijedna vježba neće istovremeno sagorjeti kalorije, ubrzati metabolizam i zategnuti svaki mišić u našem tijelu kao plivanje. Samo sat vremena plivanja zagorijeva približno 500 kalorija, mada intenzivnije forme plivanja kao što je leđno sagorijevaju i do 700 kalorija.

Tajna leži u tome što je voda 800 puta teža od vazduha te što se otpor mišićima pruža iz različitih smjerova, dok voda u isto vrijeme rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj gotovo ni sa jednom drugom vježbom van vode.

Pogrešno je misliti da je moguće odmah plivati na “duge staze”, te se vrijeme u bazenu treba postepeno povećavati, a treba početi od razumnog i skromnog početka. Prilagodite vrijeme plivanja svojim mogućnostima i malo po malo ga povećavajte iz dana u dan.

Mnogi se već nakon nekoliko minuta u bazenu osjećaju iscrpljeno jer se tijelo mora prilagoditi na novi način disanja, kardiovaskularni sistem počinje raditi na drugačiji način a organizam je pod velikim naporom jer nam je za kretanje u vodi potrebno korištenje puno mišića.

Iskoristite slobodno vrijeme za posjetu bazenu i na vrijeme se pripremite za proljeće i ljeto.