Naslovnica Zanimljivosti Zašto je sport potreban djeci

Zašto je sport potreban djeci

578
0
PODIJELI

Za sportsku aktivnost, tvrde stručnjaci, je dokazano da unapređuje zdravlje

Ljubav prema sportu je izrazito lijepa osobina koju kod djece treba njegovati, bilo da je riječ samo o povremenom “haklu” s prijateljima ili o bavljenju sportom unutar sportskog kluba. Uključivanje u organiziranu sportsku aktivnost koja je primjerena dobi može izrazito povoljno utjecati na razvoj mlade osobe i usaditi joj neke vrijedne kvalitete kao što su odgovornost, upornost, sposobnost za timski rad i dr.

Za sportsku aktivnost, tvrde stručnjaci, je dokazano da unapređuje zdravlje. Kontrola tjelesne težine, prevencija bolesti srčanog i krvožilnog sistema, a i nekih hroničnih bolesti kao što je osteoporoza u kasnijoj dobi.

Poboljšava tjelesnu kondiciju. Navika vježbanja stvorena već u ranoj dobi čini osnovu za održavanje tjelesne kondicije tijekom cijelog života. Osim blagotvornih učinaka na zdravlje, ona, također, smanjuje rizik od težih oštećenja pri padovima, sudarima i sl., te ostvaruje preduvjet za razvoj motoričkih znanja.

Također, razvija osnovna motorička znanja kao što su trčanje, skakanje, bacanje i dr. čime se stvara baza za usvajanje težih vještina , a dokazano je kako učestvovanje u tjelesnim aktivnostima poboljšava koncentraciju i učenje.

Stručnjaci tvrde kako djeca koja su u sistemu organizirane tjelesne aktivnosti su manje sklona nervozi, potištenosti, napetosti i stresu .