Naslovnica Bebe i mališani Zašto je vitamin D toliko važan za vašu djecu

Zašto je vitamin D toliko važan za vašu djecu

297
0
PODIJELI

Vitamin D neophodan je za zdrave kostiju i snažan imunološki sistem, ali teško je znati da li vaše dijete unosi dovoljne količine.

“Apsorpcija dovoljno vitamina D uvijek je bila izazov za većinu ljudi koji daju prednost zaštiti kože nad izlaganjem suncu, ali sada je uz boravak kući dobivanje vitamina D preko sunca vrlo izazovan”, kaže Kecia Gaither, direktorica perinatalnih usluga u NYC Health Plus Hospitals, piše Parents.

Zašto je vitamin D važan?

Vitamin D ima brojne blagodati za djecu i odrasle. Povezan je s jačim kostima, ojačanim imunološkim sistemom, manjim rizikom od preranog porođaja i mogućom prevencijom bolesti.

Kalcij vam je vjerojatno na radaru kada je riječ o zdravlju kostiju vašeg djeteta, ali treba razmisliti o još nečemu – vitaminu D. Zapravo, tijelo može apsorbirati mineral za jačanje kostiju samo kada je prisutan vitamin D.

Dječije kosti se razvijaju tokom djetinjstva i adolescencije, pa je u to vrijeme unos dovoljne količine kalcija i vitamina D presudan. U rijetkim slučajevima kod djece vitamin D može opasti toliko da razviju stanje zvano rahitis, kada kosti postanu slabe i mekane.

Ojačati imunološki sistem

Vitamin D također igra vitalnu ulogu u imunološkom sistemu, prema dr. Gaitheru. Štaviše, objavljena istraživanja pokazuju da se čini da nivo vitamina D u serumu od 50 nanograma po mililitru (ng / ml) štiti od virusnih respiratornih infekcija.

Smanjen rizik od preranog rođenja

Blagodati vitamina D protežu se na trudnice.

“Istraživanje pokazuje da se rizik od preranog porođaja smanjuje za 60 procenata kada su razine vitamina D u krvi 40 ng/ ml ili više, što može biti posebno važno tokom pandemije”, kaže dr. Gaither.

Koliko vitamina D trebaju dobiti djeca?

Američka akademija za pedijatriju (AAP) navode da je optimalna količina jednaka 400 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno za novorođenčad mlađu od 12 mjeseci i 600 IU dnevno za stariju djecu i adolescente.

Bebe koje su u potpunosti ili djelomično dojene trebale bi uzimati 400 IU dodataka vitaminu D (u obliku kapi) dok ne prestanu s dojenjem i ne piju mlijeko obogaćeno D-om, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Majčino mlijeko ne sadrži dovoljno vitamina D da zadovolji potrebe beba.

Koji su najbolji izvori vitamina D?

Nažalost, malo je hrane prirodno bogato vitaminom D. Porcija lososa od tri grama sadrži sav vitamin D koji je potreban djeci u jednom danu, ali ista porcija tune u konzervi ima manje od polovine.

Jaja sadrže malu količinu vitamina D (u žumanjku), ali djeca bi trebala jesti oko deset žumanjaka dnevno kako bi zadovoljila svoje dnevne potrebe.

Gljive prirodno sadrže vitamin D, a neke se tretiraju UV svjetlom kako bi se povećao sadržaj vitamina.

Hrana poput mlijeka, jogurta, žitarica i soka od narandže vašem djetetu može pružiti vitamin D. Šoljica obogaćenog kravljeg mlijeka sadrži oko 130 IU vitamina D, a šoljica soka od narandže ima 142 IU.

Doktor Gaither kaže da djeca mogu sigurno dobiti vitamin D suplementacijom (uključujući osnovni multivitamin koji sadrži D). Dodaci vitaminu D su lako dostupni i jeftini za kupovinu.