Naslovnica Life Style Zašto ne biste trebali objaviti ovih 8 fotografija svoje djece na društvenim...

Zašto ne biste trebali objaviti ovih 8 fotografija svoje djece na društvenim mrežama

992
0
PODIJELI

Živimo u svijetu gdje je slikanje djece i postavljanje na društvene medije roditeljima prirodno kao i “poljubac gdje boli”. Ali dok je dijeljenje fotki mališana na rođendanima, nošenje nove odjeće ili istraživanje zoološkog vrta slatko, neki trenuci trebaju ostati privatnima. U suprotnom, riskirate da djeca budu osramoćena, ili još gore, potecijalna meta za pedofile. Ovo se u najvećoj mjeri odnosi na profile koji slike postavljaju na javnu opciju gdje svi mogu vidjeti fotografije. Dakle, predlažemo da držite ovih osam slika djece samo za sebe:

  1. Vrijeme za kupanje

Bilo koja fotografija vašeg djeteta koja je djelimično ili potpuno gola, kao dok se kupaju, nije za javnost. Nažalost, ono šta mislite da je sladak trenutak vašeg mališana može pasti u krive ruke, iako je sama pomisao jeziva.

  1. Kada su bolesni ili povrijeđeni

Kao roditelji, naš je posao da zaštitimo svoju djecu, a ne da ih koristimo. Zapitajte se: da li biste htjeli da neko postavlja slike vas dok se loše osjećate? Vjerojatno ne. Primjenite taj standard kada uzimate u obzir šta postaviti, a šta ne.

  1. Sramotne slike

Sramoćenje djece online je veliki tema trenutno, i ova praksa može imati razorne efekte na djecu – kratkoročno i dugoročno. Ne samo da sramoćenje krši povjerenje između roditelja i djece, to može dovesti do posttraumatskog stresnog poremećaja, depresije i anksioznosti kasnije u životu.

  1. Na tuti

Fotografije vaše djece na tuti najbolje je ostaviti privatnima kada razmislite o potencijalnim posljedicama u budućnosti. Zapamtite, sve šta podijelite online traje zauvijek; da li zaista mislite da vaš tinejdžer želi vidjeti fotku sebe prvi put na tuti?

  1. Privatni detalji

Držite djecu sigurnima nikada ne dijeleći njihovo puno ime i prezime, adresu, gdje idu u školu, ako su sama čuvana negdje, itd. online. Ne znate ko može koristiti ove informacije za druge svrhe osim za one za koje su namjerene.

  1. Grupne slike

Ako odlučite podijeliti fotografije svoje djece online, odlično. Ali nije u redu da donosete ovu odluku za ostale roditelje, koji se ne moraju osjećati ugodno sa time da se lice njihove djece pojavljuje po društvenim mrežama. Pobrinite se da imate odobrenje da postavite bilo koju grupnu sliku vašeg djeteta sa drugima.

  1. Maltretiranje

Razmislite kako postavljanje određenih slika online može uticati na vaše dijete u školi. Na primjer, slika koja pokazuje slabost, strah ili možda glupi nadimak koji može poniziti vaše dijete i imati posljedice na njihov društveni život.

  1. Nesigurne aktivnosti

Pustili ste svoje dijete da drži pivsku bocu na sekundu i uslikate ga. Ili ga slikate u svom krilu dok pomičete auto iz garaže. Fotografije ovih aktivnosti se čine naizgled bezopasnima, slikane u trenucima dobre zabave, ali dijeliti ih online otvara temu za kritiku i potencijalne probleme – jer se svi okolni detalji možda odmah ne vide na prvi pogled.

Koje vrste slika vi mislite da je najbolje ostaviti privatnima i van društvenih medija?

 

Izvor: Melissa Willets/parenting.com