Naslovnica Sex i ljubav Zašto se nakon decenije života u braku partneri ponašaju kao cimeri

Zašto se nakon decenije života u braku partneri ponašaju kao cimeri

1492
0
PODIJELI
Parovi čije veze traju dugo tvrde da je teško održati iskru strasti u vezi te da je moguće, ukoliko se desi da nijedan partner nije dovoljno zainteresovan, da ćete se jedno prema drugom početi odnositi kao da ste cimeri.

“Nakon deset godina skupa, moguće je da ćete se jedno prema drugom odnositi kao da ste samo cimeri i nećete više imati fokus na strasti i sličnim stvarima. Postajete partneri u životu i fokusirate se na neke druge stvari, a zaboravljate dosta stvari zbog kojih ste počeli vezu”, kaže savjetnik za veze Kurt Smith.

Nije realistično očekivati od svakog dana u braku da bude magičan i bajkovit. Vrlo je vjerovatno da će biti dana kada će vam biti dosadno, ali ako vam to postane normalna stvar, onda to znači da ste vi i partner počeli uzimati jedno drugo zdravo za gotovo.

“Možda ste uletjeli u rutinu ili izbjegavate suočavanje s problemom. Pokušajte začiniti vaš zajednički život i uradite neke spontane stvari ili jednostavno isplanirajte izlete, razgovarajte o stvarima o kojima ste se do sada plašili progovoriti. Sve to može promijeniti vaše živote i izbaciti vas iz rutine”, kaže psihijatrica Tina Tessina.

Terapeuti za seks ističu da im ljudi često dolaze s problemima kao što je nedostatak seksa u dugim vezama te naglašavaju da je ovo sasvim normalna stvar.

“To su česte situacije, ali ono što je bitno jeste da li imate želje da se vratite na pravi put i da nastavite konzumirati odnos s partnerom. Naravno da će se vaši odnosi promijeniti vremenom, ali je važno utvrditi da li još imate želje jedno za drugim. Ako imate, sve ostalo je lako rješivo”, rekao je Smith dodavši da je to jedna od stvari o kojima treba otvoreno razgovarati sa svojim partnerom.

U braku se često mijenjaju prioriteti pa tako porodica dolazi na prvo mjesto, gdje je do tada bila karijera i drugi životni ciljevi.

“Mnogo parova žrtvuje svoje snove i ciljeve da bi održali stabilnost pri građenju veze i porodice. Ali nakon deset godina shvate da nisu postigli sve što su htjeli i onda vrlo često za to krive i sebe i partnera”, kaže Smith.

U prvih nekoliko godina braka imate dosta strpljenja za vašeg partnera, ali se to smanjuje godinama. Ako u početku uradi nešto što nije trebao, lako ćete mu preći preko greške, što nije slučaj kod parova koji su u vezi duže od deset godina.

“Kada i ako se ovo desi, pokušajte se sjetiti da ste vi i vaš partner na istoj strani i da igrate za isti tim. Pretpostavite da rade najbolje što mogu i da se trude te pokušajte ne reagovati ishitreno”, rekao je Smith.

Kada tek započnete vezu, tražite sve razloge da proslavite nešto. Mjesec, dva ili tri veze, godinu i bitne datume. Međutim, sve se ovo gubi nakon nekog vremena te proslave postaju sve rjeđe.

“Česte proslave i obilježavanja znače da vam je još stalo jednom do drugog te da vam je stalo do zajedničkog odnosa. Ukoliko se to počne gubiti nakon nekog vremena, to može, a i ne mora značiti da vam do odnosa nije stalo kao ranije. U svakom slučaju, potrudite se organizovati posebnu večer ili vikend, otiđite u kino ili na izlet i obilježite činjenicu da vaš odnos opstaje uprkos svemu što vam je stalo na put”, kaže Smith.

Stručnjaci savjetuju da se potrudite vratiti čar u vezu tako što ćete se prisjetiti kakvi ste bili na početku, što možete uraditi i kroz razgovor s partnerom. Opustite se i šalite se kao što ste to radili na početku, zaboravite na obaveze i fokusirajte se na uživanje s partnerom. Razlog vašeg sastajanja je još uvijek tu, samo ga je potrebno “iskopati” iz gomile drugih stvari koje se čine bitnijim.