Naslovnica Sex i ljubav Zašto su seksualna aktivnost kod žena smanjuje s godinama

Zašto su seksualna aktivnost kod žena smanjuje s godinama

1011
0
PODIJELI
Ti faktori uključuju zabrinutost za sliku tijela, samopouzdanje, uočenu poželjnost, stres te promjene raspoloženja, piše Evoke.Prethodna istraživanja su se uglavnom fokusirala na biološke uzroke smanjene seksualne aktivnosti kod starijih žena, kao što su poremećaj spavanja, suhoća vagine i bolan odnos.

Ova nova studija obuhvatila je skoro 4.500 žena u postmenopauzi u Velikoj Britaniji koje su bile uključene u probni pregled i skrining vezan za rak jajnika.

Prije početka godišnjeg skrininga, oko polovina žena je bila seksualno aktivna, ali je došlo do smanjenja u svim oblastima seksualne aktivnosti tokom vremena. Seksualna aktivnost je bila sve rjeđa i ne tako ugodna.

Glavni razlog za odsustvo seksualne aktivnosti bio je, vjerovali ili ne, zapravo nedostatak partnera, jer su ispitane žene uglavnom ostale udovice, navodi se u studiji.

Drugi često prijavljeni razlozi smanjene seksualne aktivnosti su bili narušeno zdravstveno stanje partnera, seksualna disfunkcija partnera, zdravstveni problemi žene te simptomi u vezi s menopauzom.

Najčešći uzroci smanjenog libida su problemi u vezi te percepcija starenja. Samo tri posto žena u studiji opisalo je seksualna iskustva kao pozitivna, a samo šest posto je tražilo medicinsku pomoć za seksualne probleme.

“Izazovi u vezi sa seksualnim zdravljem su česti kod žena kako stare, a faktori partneri igraju važnu ulogu u seksualnoj aktivnosti i zadovoljstvu žena, uključujući nedostatak partnera, seksualnu disfunkciju partnera, loše fizičko zdravlje partnera i probleme u vezi. Osim toga, problemi u vezi s menopauzom, kao što su suhoća vagine i bol tokom seksa, identificirani su kao problemi koji utječu na seksualnu funkciju, ali malo žena traži tretman za ova pitanja uprkos dostupnosti efikasnih terapija”, rekla je dr. Stephanie Faubion.