Naslovnica Trudnoća i porođaj Zdrav život i odmor prijaju trudnici

Zdrav život i odmor prijaju trudnici

447
0
PODIJELI

Trudnici je dnevno nužno osam sati spavanja, osam sati može obavljati lagani posao, a osam sati odmarati, raditi lakše kućanske poslove, čuvati djecu i šetati.

Odmaranje. Tjelesna aktivnost 

Trudnoća nije period života za pojačanu tjelesnu aktivnost. Trudnoj je ženi potrebno dovoljno tjelesnog i duševnog odmora. Zato i radna zakonodavstva u razvijenim državama trudnice oslobađaju od težeg tjelesnog rada.

Trudnici je dnevno nužno osam sati spavanja, osam sati može obavljati lagani posao, a osam sati odmarati, raditi lakše kućanske poslove, čuvati djecu i šetati.

Sportske aktivnosti

Ako se trudnica prije trudnoće bavila nekim sportom, to može nastaviti prvu polovinu trudnoće ili čak i prva dva tromjesečja. Neke sportske aktivnosti u trudnoći su zabranjene. To je ronjenje, padobranstvo, alpinizam i alpsko skijanje, vježbe na spravama, atletske discipline, nogomet, borilački sportovi, dizanje tegova.

Sve ostale sportske aktivnosti dopuštene su u prvoj polovini trudnoće, ali bez postizanja takmičarskih rezultata. Za zadnje tromjesečje preporučljivo je jedino pješačenje i umjereno plivanje.

Spolni život

Spolni život u trudnoći nije zabranjen. On je dopušten samo zdravim trudnicama, a zabranjen je onima sa znakovima prijetećeg pobačaja ili uranjenog poroda, ili onima s drugim oblicima poremećene trudnoće.

Spolni odnos ne smije biti dugotrajan, a za ženu nisu dobri ni česti odnosi.

Pušenje

Pušenje nije zdrava navika. U trudnoći pušenje ima nepovoljan učinak na dijete. Djeca majki koje puše dva do tri puta češće se ranije rađaju i pothranjena su. Ako trudnica ne može ostaviti pušenje, neka smanji na manje od pet cigareta na dan!

Alkohol

Ako se dugotrajno i prekomjerno uživa, može u trudnoći proizvesti fetalni alkoholni sindrom: može se roditi dijete smanjene težine, s karakterističnim izrazom lica, ali i mikrocefalijom i duševnom retardacijom.

Međutim, nije vjerovatno da povremeno popijene male količine alkohola (dva decilitra vina ili piva) djeluju štetno na dijete.

(Avaz)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here