Naslovnica Zdravlje Zdravi napici za buduće mame

Zdravi napici za buduće mame

1144
0
PODIJELI

O ishrani u trudnoći napisano je mnogo toga, ali rijetko se piše o napicima koji ne samo što su zdravi za trudnice, već povoljno utiču i na njihovu ljepotu…

Nijedan organizam ne može funkcionisati bez tečnosti, pa se stoga preporučuje da dnevno popijete najmanje litar i po vode, ali i nekoliko čaša prirodnih voćnih sokova.

Ovo pravilo posebno je važno za buduće mame koje, osim svog, treba da napoje i bebin organizam.

Predstavljamo vam osam vrsta napitaka koje trudnica smije da konzumira do mile volje…

 

Voda

Dok organizam bez hrane opstaje i do dva mjeseca, bez vode će izdržati tek nekoliko dana. Do svih reakcija u organizmu dolazi isključivo pomoću tečnosti, a upravo je voda ta koja omogućava transport i distribuciju hranljivih sastojaka po cijelom tijelu.

 

Sok od ananasa

Odličan je za varenje, što je budućim mamama veoma važno s obzirom na to da većina pati od zatvora. Sok od ananasa uspešno zamjenjuje klasične osvježavajuće napitke i predstavlja jedan od najprijatnijih načina za gašenje žeđi. Osim toga, ublažava kašalj. Dobro je poznata i digestivna moć ananasa: zasluga pripada bromelinu, enzimu koji olakšava varenje proteina. Najbolje je piti svjež, tek iscjeđeni sok – kuvan i pasterizovan, gubi enzime.

 

Sok od jabuke

Jabuka je voćka sa najviše blagodeti po organizam i ima i tu prednost da je dostupna preko cijele godine. I njen sok je poznat i cijenjen zbog niza dobrih osobina: jača nerve i mišiće, deluje kao diuretik, dezifinkuje probavni sistem i obezbjeđuje pravilan rad crijeva. Osim toga, svjež sok od jabuke sadrži i limunsku kiselinu, vitamin C, vitamine grupe B i razne vrste šećera, posebno fruktozu. Budući da je niskokaloričan (oko 50 kalorija na svakih 100 grama), napitak se posebno preporučuje osobama koje ne žele da se ugoje.

 

Sok od grejpfruta

Mnogobrojne studije potvrđuju antibakterijska i antimikotička (farmakološka sredstva protiv gljivica) svojstva grejpfruta. Plod i njegov nektar jačaju odbrambene sposobnosti organizma. Ukoliko svakog jutra popijete svjež sok od žutog ili crvenog grejpfruta, zaštitićete se od većine virusa koji obično haraju s početka jeseni. Ako želite da iskoristite sve prednosti grejpfruta, nemojte se ograničiti samo na cijeđeni sok. Obilje hranljivih sastojaka naći ćete upravo u kori i tankim belim kožicama ovog voća. Najbolje je kad se iscjedi ili se narezane kriške stave direktno u sokovnik.

 

Sok od narandže

Kao svi agrumi, pomorandža je riznica C vitamina. Sa samo 100 ml soka unijećete 65 % preporučene dnevne doze ovog vitamina. Iscjeđeni sok od pomorandže treba popiti odmah, budući da vitamin C brzo propada. Zadovoljstvo ovog voća uskraćeno je, međutim, osobama koje imaju neku bolest jednjaka, hijatus herniju, gastritis, kamen u bubregu ili su alergične na pomorandžu.

 

Sok od šargarepe

Poznata u kuhinji kao nezaobilazni sastojak supe ili nekog drugog čorbastog jela, šargarepa je i pravi eliksir zdravlja. Njen sok igra važnu ulogu u očuvanju crijevne bakterijske flore, što je važan preduslov za zdravlje crijeva. Osim toga, sok od šargarepe bogat je A vitaminom u obliku betakarotena, korisnog za vid i spriječavanje kožnih oboljenja kao što su akne i eritemi.

 

Sok od limuna

Ovaj sok sadrži mnogo vitamina, posebno vitamina C koji olakšava apsorpciju gvožđa u želucu, pa je dragocen u slučaju otežanog varenja. Zahvaljujući visokoj alkalnoj vrijednosti, limunov sok dezinfikuje i čisti, a u stanju je da smanji i eventualni višak kiseline u organizmu, od čega pati većina budućih mama. Ipak, limunadu nemojte konzumirati hladnu, već mlaku ili zagrejanu na sobnoj temperaturi.

 

Mlijeko i jogurt

Mlijeko i kiseli mliječni napici predstavljaju grupu namirnica koje čine temelj pravilne ishrane. “Bijeli nektar” riznica je kalcijuma i fosfora, proteina visoke biološke vrednosti, vitamina A, D, B 2 i B 12. Visoki procenat kalcijuma (oko 120 miligrama na svakih 100 grama) čini mlijeko saveznikom u formiranju kostiju i zuba i očuvanju određenih procesa kao što su kontrakcija mišića i koagulacija krvi.

 

(agencije)