Naslovnica Zdravlje Žena koja je imala 25 migrena mjesečno pronašla način kako da bol...

Žena koja je imala 25 migrena mjesečno pronašla način kako da bol nestane

736
0
PODIJELI

Od devete godine ima migrene, a 2017. joj je dijagnosticirana hronična migrena. Zbog toga je često dane provodila u svom krevetu, s navučenim zavjesama, osjećajuću vrtoglavicu, zamagljen vid i nevjerovatnu bol. Kad bi migrene počele morala je uzeti slobodne dane. Zbog toga je odlučila jednom zauvijek riješiti se ove napasti.

U namjeri da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem, Beth i njen partner 29-godišnji Andrew Clark odlučili su uroniti u ledeno more, jer su čuli da hladna voda može olakšati simptome migrene.

Bili su šokirani kada su shvatili da plivanje u ledenoj vodi odmah može zaustaviti jake bolove.

“Uvijek smo voljeli prirodu, ali moje stanje nam je oduzimalo toliko toga jer smo stalno bili u ulozi pacijentice i njegovatelja. Tako smo u oktobru 2017. godine istraživali o plivanju u hladnoj vodi i o tome kako utječe na zdravlje. Otprilike minutu nakon ulaska u vodu bol je pala na nulu. Bila sam u šoku, to je bilo veliko iznenađenje”, kazala je Beth.

Kazala je da nije vjerovala da će bol u potpunosti nestati, ali ovo iskustvo donijelo joj je olakšanje i potpuno promijenilo život. Nastavila je piti lijekove protiv migrene, a napadi su opali s 25 na 15 mjesečno.

Nakon ovih nevjerovatnih otkrića par je počeo snimati dokumentarac o migrenama i hladnoj vodi. Dokumentirali su svaki ulazak u hladnu vodu kako bi podijelili svoja otkrića s drugima, a njihova su istraživanja sada postala internacionalna.

“Ledena voda učinkovitija je od bilo kojeg lijeka. Mogla bih plakati dok bih ulazila u vodu od bola, ali bih izlazila s osmijehom na licu”, dodala je Beth.

Stoto plivanje ovog para održano je 7. aprila kada su im se na plaži Llanddona pridružili plivači iz cijelog svijeta.