Naslovnica Zdravlje Ženama je san potrebniji nego muškarcima

Ženama je san potrebniji nego muškarcima

1189
0
PODIJELI
Vrijeme provedeno u snu tokom 24 sata zavisi od starosti osobe, ali u prosjeku bi svaka osoba trebala spavati najmanje sadam do osam sati kako bi sačuvala zdravlje. Naučnici su ustanovili da je starosna dob važna kako bi se ustanovilo koliko sna je dovoljno, ali je jednako važno i o kojem spolu se radi.

Nacionalna fondacija za san je objavila da adolescenti i odrasle osobe između 26 i 64 godine trebaju spavati najmanje sedam do devet sat dnevno. Odrasle osobe starije od 64 godine bi trebale spavati sedam do osam sati dnevno. Što se tiče tinejdžera, njima se preporučuje da spavaju devet do 10 sati, a djeca koja idu u školu, kao i predškolska djeca čak i više od toga.

Istraživanja su pokazala da je ženama potrebno 20 minuta više sna nego muškarcima. Razlog za to je što žene lošije spavaju od muškaraca i što im je potrebno dodatno vrijeme da nadoknade manjak sna nastao zbog nekoliko razloga.

Žene obično imaju gušći raspored od muškaraca, ranije se bude, brinu se za djecu, obavljaju kućanske poslove te uopće nije iznenađenje to što im je potrebno više odmora. Multitasking tokom dana je iscrpljujući i potrebno je dosta mentalne energije. Nedostatak sna stoga može negativno utjecati na duh i tijelo žene.

Određene faze u životu i fiziološke promjene utječu na san žena. One postaju izloženije nesanici, a zbog toga im je potrebno više sna jer kvalitet njihovog sna nije tako dobar.

Hormonalne promjene tokom menopauze, trudnoće i menstrualnog ciklusa mogu imati ozbiljne sporedne efekte na žene. Hormonalne promjene dovode do fizičkih i emocionalnih promjena koje mogu narušiti kvalitet sna. Također, uzrokuju nelagodu i bolove zbog kojih im treba malo više odmora.

Ženama je teže da izgube višak kilograma nego muškarcima, a nedostatak sna može biti razlog. Također, nedostatak sna može dovesti do povećanja tjelesne težine i lučenja kortizola koji povećava apetit, a to rezultira gojaznošću.

Žene su izloženije i sindromu nerminih nogu koji uzrokuje nekontrolisanu potrebu pomijeranja nogu, a simptomi se pogoršavaju navečer i tokom noći. Žene koje imaju ovaj problem obično loše spavaju.

Savjeti za bolji san uključuju odlazak u krevet u isto vrijeme svakog dana, relaksaciju uma prije spavanja, izbjegavanje korištenja smartphonea, laptopa i gledanje TV-a sat vremena prije odlaska u krevet zbog plavog svjetla koje kvari san, nabavku kvalitetnog madraca i jastuka, kao i izbjegavanje konzumiranja kafe, čaja i alkohola tokom noći.