Naslovnica Trudnoća i porođaj Žene koje piju aspirin prije seksa imaju veću vjerovatnoću da rode sina

Žene koje piju aspirin prije seksa imaju veću vjerovatnoću da rode sina

841
0
PODIJELI

Žene koje piju aspirin prije seksa povećavaju mogućnost da dobiju dječaka, tvrde američki naučnici.

U nedavno objavljenoj studiji žene koje su imale pobačaje rađale su češće mušku djecu ako su uzimale aspirin u vrijeme prije začeća, za razliku od žena koje su uzimale placebo. Aspirin povećava šansu da dobijete dječaka za trećinu.

Prethodna istraživanja pokazala su da su pobačaji povezani sa povećanom upalom materice. Ta upala može smanjiti šansu da žena dobije dječaka jer se smatra da su muški fetusi osjetljiviji. Čak i eksterni faktori kao što su stres, pušenje i sl. povezani su sa smanjenim broj muške djece.

Aspirin je nesteroidni antiupalni lijek koji se koristi za bolove, temperaturu i upale. Na nekim primjerima naučnici su dokazali da čak povećava stopu trudnoće među ženama koje se podvrgnu vantjelesnoj oplodnji.

Tokom istraživanja koje je proveo Institut za dječiju njegu i ljudski razvoj Eunice Kennedy Shriver1.228 žena pilo je aspirin ili placebo lijek tokom perioda kada su pokušavale ostati trudne. U 31 posto slučajeva žene koje su pile aspirin su dobile curicu, poredeći s 23 posto žena koje su pile placebo. Također, upala je bila smanjena kod žena koje su pile aspirin.

“To je veoma zanimljiv zaključak, ali potrebno je napraviti još istraživanja kako bismo potvrdili ove zaključke. Bitno je naglasiti da se ovo donosi samo na žene koje su imale pobačaje”, rekao je profesor Simon Fishel, predsjednik klinike za plodnost CARE.