Naslovnica Life Style Žene su navodno sretnije bez djece ili supružnika

Žene su navodno sretnije bez djece ili supružnika

752
0
PODIJELI
Profesor Paul Dolan sa London School of Economics je, obraćajući se na festivalu Hay, izjavio kako najnoviji dokazi pokazuju da tradicionalni principi koji se koriste za mjerenje uspjeha nisu bili u korelaciji sa srećom – naročito kod žena u braku i žena s djecom.

“Udate žene su sretnije od drugih podskupina stanovništva, ali samo kada se ankete vrše u prisustvu njihovog supružnika. Kad supružnik nije prisutan: podaci su porazni”, rekao je profesor Dolan.

Naveo je da određene parove prate tokom vremena, poručivši da bi se muškarci trebali vjenčavati, ali ne i žene udavati.

“Muškarci imaju koristi od braka jer su se ‘smirili’, manje rizikuju i zarađuju više novca. Generalno, žive nešto duže. Udate žene, s druge strane, trpe više i umiru ranije. Najzdravija i najsretnija podgrupa stanovništva su žene koje se nikada nisu udavale ili nisu imale djecu”, kazao je on.

Profesor Paul Dolan je autor knjige Happy Ever After, u kojoj su navedeni rezultati ankete provedene u Sjedinjenim Američkim Državama, a koja se odnosi na korištenje vremena u usporedbi sa zadovoljstvom različitih podkategorija stanovništva.

Istraživanje je pokazalo da su veći nivo sreće prijavile one žene koje su bile u braku od onih koje to nisu, ali samo dok je njihov suprug bio u prostoriji.

Uprkos blagodatima ženskog načina života bez djece, Dolan je rekao da postojeća naracija da su brak i djeca znakovi uspjeha može biti stigma koja neke žene navodi da se osjećaju kao nesretne.