Naslovnica Bebe i mališani Znate li zašto bebe plaču u avionu i kako im pomoći?

Znate li zašto bebe plaču u avionu i kako im pomoći?

500
0
PODIJELI
Naravno, postoji mnogo razloga zbog kojih beba možda plače u avionu. Osjećaji nelagode, umor, glad, usamljenost, dosada, bijes i bol mogu dovesti do toga da beba zaplače. Međutim, postoji jednostavno usvojeno mišljenje da bebe i mala djeca posebno teško podnose pritisak koji se stvara zbog visokog letenja. Otorinolaringolog Simon Baer istakao je da postoji fundamentalna razlika između bebinih ušiju i ušiju odraslih.

“Jedan od glavnih razloga zbog kojih bebe plaču u avionu je to što im nije dobro razvijeno izjednačavanje pritiska u srednjem uhu. Eustahijeva cijev kod novorođenčadi nije razvijena kao kod odraslih osoba”, doktor Baer.

Zašto je Eustahijeva cijev važna? 

Eustahijeva cijev je kanal koji spaja srednje uho s nazofarinksom – grkljanom i nosom. Ova cijev kontroliđe pritisak u srednjem uhu, čini da on postane jednak pritisku izvan tijela. Eustahijeva cijev je većinom vremena zatvorena, otvara se jedino za aktivnosti poput zijevanja, gutanja i žvakanja, što dopušta pritisku da prođe između srednjeg uha i nazofarinksa. Kada se atmosferski pritisak brzo promijeni, dolazi do iznenadnog osjećaja blokade u uhu, većina odraslih zijeva ili guta kako bi otvorili cijev i izjednačili pritisak u srednjem uhu”, prenosi Live Science.

Baer je dodao da je taj pritisak posebno problematičan kada avion slijeće jer je izjednačavanje pritiska puno teže kada iz niskog atmosferskog pritiska ulazite u relativno viši pritisak, što se događa kada se avion spušta i slijeće.

Iako se problem događa i pri uzlijetanju aviona, cijev funkcionše tako da se lakše izjednači iz visokog pritiska u niži, što se događa kada avion uzlijeće. Pritisak je u modernim avionima do neke granice izjednačen, ali i dalje dolazi do značajnih promjena u pritisku u avionu, od pritiska na zemlji do pritiska pri letenju na 9.100 metara.

Postoje načini da umirite bebu

Postoje načini da pomognete bebama da prebrode ovaj osjećaj nelagode bez plača. Dobar način da uravnotežite pritisak u srednjem uhu je takozvanim Valsalvinim manevrom. Ovaj manevar predstavlja isforsirani izdisaj pri zatvorenim ustima i nosom. Također, trebalo bi što više zijevati ili gutati. Svi ovi postupci jednostavni su za odrasle, ali kako bebi objasniti što treba uraditi?

Tri načina koja vam mogu pomoći da spriječite bebu da plače pri uzlijetanju i slijetanju je, da se uvjerite da je beba budna, da joj date bočicu, dudu ili da je podojite u tim trenucima. Ako vaša beba ima infekciju gornjeg respiratornog sistema, trebali biste izbjegavati letenje dok ono ne prođe.

Kako bi smirili roditelje doktori ističu da je kod beba ovaj bol privremen, da ne izazva trajne probleme i da će se najvjerovatnije smanjiti nakon nekoliko minuta kada se Eustahijeva cijev otvori i izjednači pritisak na obje strane bubnjića.