Naslovnica Trudnoća i porođaj Krvarenje iz nosa u trudnoći? Šta treba znati

Krvarenje iz nosa u trudnoći? Šta treba znati

1222
0
PODIJELI
Naime, krvarenje iz nosa je uobičajeno tokom trudnoće zbog hormonalnih promjena. Trudnoća može da izazove proširenje krvnih sudova u nosu, povećava se količina krvi i kapilari lakše pucaju i krvare.

Krvarenje iz nosa je češće ukoliko je trudnica prehlađena ili ima problem sa sinusima. Obično krvarenje traje od nekoliko sekundi do 15 minuta.

Zaustavljanje krvarenja

Ako vam je nos začepljen, primijenite pravilnu tehniku ​​puhanja. Kako to učiniti? Pomoću palca zatvorite jednu nosnicu, ispušite sve van iz druge nosnice. Ponovite to s drugom nosnicom sve dok ne otčepite nos i dok ne budete mogle pravilno disati. Očistite nosnice krpom.

Povećajte vlagu u prostoriji u kojoj boravite, to možete uraditi pomoću ovlaživača zraka.

Osim toga, morate konzumirati više vitamina C. On vam može pomoći da imate jače kapilare i smanjite rizik od krvarejna iz nosa. Konzumacija voćnih sokova, voća i povrća bogatih vitaminom C također vam može pomoći.

Kako biste zaustavili krvarenje iz nosa trebate da sjednete, stisnete mekani dio nosa i držite tako od tri do pet minuta. Glavu nikako ne zabacujte unazad, jer može dođi do gutanja krvi, što izaziva mučninu i povraćanje.

Ako ni poslije ovih savjeta krvarenje iz nosa ne prestane, obavezno potražite savjet ljekara i zakažite pregled kod otorinolaringologa.

Osim toga, pomoć potražite ako imate hipertenziju, groznicu, problem s otežanim disanjem i bol u prsima.