Naslovnica Bebe i mališani Odvikavanje od dojenja počnite uz voće

Odvikavanje od dojenja počnite uz voće

983
0
PODIJELI

Odbijanje djeteta od dojenja najbolje je provoditi postepeno tokom tri do šest mjeseci

Dobar plan može pomoći da lako i bez stresa odviknete bebu od dojenja. Znamo da

novorođenče u prvom mjesecu doji najmanje osam puta dnevno, uključujući i noćne podoje. Na kraju prvog mjeseca noćni podoj se ukida.

Do petog mjeseca beba doji šest puta, a kasnije pet puta dnevno. S dohranjivanjem treba početi sa punih šest mjeseci. Počinje se s voćem i voćnim sokovima, zatim dolazi povrće, a tek kasnije meso.

Postepeno odbijanje od dojke najbolje je zbog toga što se tako pruža mogućnost da se želučani sokovi bebe prilagode novoj vrsti hrane. Odbijanje treba sprovoditi postepeno tokom tri do šest mjeseci.

Svake dvije ili svake četiri sedmice ukida se po jedan podoj. Ukoliko se majka mora vratiti na posao, onda će sprovoditi ubrzano odbijanje, što znači da svake sedmice ukida po jedan podoj, mijenjajući ga nemliječnim obrokom ili mliječnom formulom.

Bez prisile

Odbijanje od dojenja je moguće sprovesti u bilo koje godišnje doba, ukoliko postoje povoljni higijenski uslovi i ukoliko je zdravstveno stanje majke uredu. Isto je tako važno da dijete nauči jesti bez prisile i sa zadovoljstvom.